Що е това „меки умения“ и защо са ни нужни?


За да бъдем наети на работа – и още повече, за да задържим тази длъжност – обикновено имаме нужда от комплект от технически умения. Зъболекарите трябва да знаят как да поправят кариеси. Секретарките трябва да пишатт по 100+ думи на минута. Счетоводителите трябва да умеят да боравят с числа и да пресмятат.
Но ако трябва да избираме зъболекар, освен по фактора „поправя кариеси чудесно“, кой бихме избрали? Онзи, който е приятен, бъбрив, който безброй пъти ни уверява, че няма да боли или онзи, който се отнася с нас сякаш няма търпение да си тръгнем? Коя секретарка бихме запазили, ако трябва да освободим една? Тази, която е позитивна и умее да вижда грешките си или тази, която не е гъвкава и трудно приема критика? Същата логика важи и при счетоводителите. Този, който е добър отборен играч и този, който умее да разговаря с клиентите си – именно той вероятно след година-две ще се издигне в йерархията на фирмата си.
В тези случаи, както и в много други като тях, не техническите умения, а т.нар. „меки умения“ имат значение. Техническите умения отварят врати, но социалните умения задържат тези врати отворени. Работната етика, отношението ни към околните, комуникационните умения, нашата емоционална интелигентност и цял набор от други личностни качества са тези „меки умения“, които имат решаващо значение за успеха ни като професионалисти. Притежавайки набора от меки умения ние можем да се превърнем в лидери. Решаването на проблеми, делегирането на права, мотивацията и сплотяването на екипа са много по-лесни, ако притежаваме добри меки умения. Знанието как да се разбираме добре с околните и как да показваме позитивната си нагласа е ключът към успеха.
Проблемът обаче е, че често тези меки умения са подценявани и много рядко биват преподавани в училищата и университетите. В същото време, работодателите очакват новодошлите служители да имат определено поведение, очакват да умеят да приемат критика, да водят преговори, да са асертивни, да са проактивни и да осъзнават резултатите от не/успехите си. И ето как се създава „дупка“ между работодателите и бъдещите им служители – сегашните студенти и ученици – просто защото имаме нереалистични очаквания.
В последните години промяната в динамиката на работната среда не може да бъде игнорирана. Действия като активно слушане, презентационни идеи, разрешаване на конфликти и създаване на едно уютно и ефективно работно място се свеждат до това да построим и да задържим добри взаимоотношения с околните. Дори гении като Алан Тюринг или Айнщайн не са били толкова ползотворни до момента, в който са създали що-годе добри връзки с околните.
Изключително важно е да умеем да разпознаваме ролята на меките умения в нашето личностно и професионално развитие, но също толкова важно е да подкрепяме осъзнаването и развитието на тези умения и у колегите ни. Ето примери за меки умения, които най-често липсват у нас:

– Отговорност
– Умения за сътрудничество
– Водене на преговори
– Разрешаване на конфликти
– Адаптивност и гъвкавост
– Яснота на комуникацията
– Творческо мислене
– Коучинг и менторство

Колкото повече развити умения като тези виждаме, толкова по-ефективен е екипът ни. А колкото по-малко от тях откриваме – толкова по-голяма е „дупката“, за която говорим.
Меките умения все повече се превръщат в двигателя на днешната работна сила. Вече не е достатъчно да бъдем много добри в определени технически умения, нужно е да развиваме своите междуличностни умения, които ни помагат да общуваме и да си сътрудничим ефективно. Именно тези умения са водещи в борбата на организациите да намерят смислени начини да останат конкурентноспособни и да бъдат продуктивни.


About Венцислава

Венцислава Николова е основател на JUMP Project. Занимава се със социално предприемачество, организиране на културни мероприятия, активен доброволец в различни неправителствени организации, а по професия е специалист по човешки ресурси. Обича да работи с и за хората и вярва в теорията на „libre knowledge“- знанието трябва да е безплатно и споделено.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *