Съвети за ефективна комуникация 1


След като първата ни статия беше за това какво са меките умения и за какво са ни нужни, то логично е следващата да е за едно от най- важните умения – комуникацията.
Ефективните умения за комуникация са изключително важни за успеха в много аспекти от живота. Редица длъжности изискват добра комуникация и неписан закон е, че тези които ги имат успяват да се издигнат доста по- бързо. Ефективната комуникация е ключово умение и разбирайки я можем значително да подобрим живота си.
Комуникацията е процес с вход и изход, т.е. включва както предаване на информация, така и приемане. Какво можем да направим, за да я подобрим?

Научете се да слушате
Да, да слушате. Мислите, че го умеете ли? Всъщност много малко хора наистина слушат. Повечето само чуват, а слушането не е като чуването. Научете се да слушате не просто думите на събеседника си, а също и тона му, както и невербалните знаци, които той ви изпраща. Случвало ли ви се е някой да ви казва „Да“, докато клати глава в отрицание. Какво ни говори този невербален знак? Казва ни, че гаджето се кълне, че не е забравил годишнината от целите 2 месеца, откакто сме заедно, но всъщност… си няма и идея за какво говорим.
Ако пък не сте сигурни какво разбирате от даден разговор, то използвайте техники за поясняване или за повторение, за да потвърдите какво е казал човекът отсреща и да избягате обърквания. Опитайте се да не мислите каква тема да подхванете след като говорещият спре ( „Ох,хайде да свършва тази статия, че започва новия епизод на South Park'“); вместо това изчистете съзнанието си и се фокусирайте на съобщението, което получавате. Вашите приятели, колеги и семейство ще оценят високо добрите ви умения за слушане.

Бъдете съпричастни
Бъдете съпричастни към нещастията на околните и ги поздравявайте за всеки техен успех. За да успеете да правите това, трябва да се в течение на живота на приятелите/колегите си. Правете и поддържайте контакт очи в очи и използвайте малки имена, когато е възможно. Питайте за мнението на приятелите си – хората обичат да се чувстват оценени – питайте ги за всякакви неща: от това какъв филм да гледате довечера до това дали предпочитат мъже в слипове или боксерки (добре де- жени със стринг или боксерски за мъжките читатели). Мислете за емоционалното въздействие на думите си и следвайте установените норми на благоприличие ( е, не винаги 😉 Когато комуникирате, опитвайте се да не съдите прекалено бързо; много е лесно да направим заключение за поведението на хората, без да знаем предисторията им, но лесното не винаги означава вярно.

Окуражавайте
Предлагайте окуражителни и насърчителни думи. “ Хей, справил си се страхотно в университета, браво“, „Хей, харесва ми какъв приятел си, продължавай така!“. Накарайте хората около вас да се чувстват добре дошли, искани, оценени и важни в ролята си във вашия живот. Ако накарате околните да се чувстват оценени, ако им показвате, че цените това, което правят; то най- вероятно те ще бъдат много по- склонни да дадат всичко от себе си за вас. Знаете ли, че просяците, които преди да посикат пари, първо питат за упътване към близко заведение за хранене, университет или паметник, получават много повече от тези, които директно искат пари? Защо?- Защото с първия си въпрос са събудили чувство за отговорност и значителност.

Мислете преди да говорите
Случва ли ви се често да казвате необмислени неща, за които после съжалявате? При мен това се случва най- често в семейството ми- винаги се правя на остроумна и наранявам нечии чувства. Опитайте се да не казвате първото нещо, което ви идва наум, вместо това помислете за момент и внимавайте какво точно и как го казвате. Фокусирайте се на значението на това, което ще кажете и как то ще бъде разтълкувано. Чрез ясна и директна комуникация ще си спестите множество неразбирателства и конфликти.
Внимавайте също и за невербалните знаци, които изпращате-поддържайте очен контакт и избягвахте отбранителни пози на тялото. Представяйте информация във възможно най- ясен вид, без излишни думи, които могат да отвлекат вниманието.

Бъдете забавни
Смехът освобождава ендорфини, т.е. хормони, които помагат за облекчаване на стреса и тревожността. Повечето хора обичат да се смеят и се чувстват привлечени на подсъзнателно ниво от някой, които може да ги разсмее. Не се страхувайте да бъдете смешен или остроумен, но бъдете сигурен, че хуморът е удачен в дадената ситуация. Използвайте чувството си за хумор за да разчупите леда, да повдигнете бариери и да си спечелите приятели. Научете няколко простички и универсални притчи, истории, вицове, които можете да използвате в повечето ситуации; или просто се шегувайте на свой гръб. Самоиронията винаги е добре дошла.

Бъдете позитивни и усмихнати
Всички имаме един колега или приятел, които е винаги ухилен, винаги в добро настроение, винаги готов да се посмеем заедно. Чудесно е да сме около него, нали?!
Не са много хората, които предпочитат да са около някой, който е вечно намръщен и нещастен. Опитайте се да бъдете приятелски настроен, позитивен и сговорчив с хората около вас. Поддържайте позитивно и лъчезарно отношение към живота; дри и когато нещата не вървят по план не е толкова трудно да видите оптимистичната страна и да извлечете поука от грешката. Ако се усмихвате често, то най- вероятно и хората ще ви отвръщат с усмивки. А това е всичко, което искаме от комуникацията ни, нали? 


About Венцислава

Венцислава Николова е основател на JUMP Project. Занимава се със социално предприемачество, организиране на културни мероприятия, активен доброволец в различни неправителствени организации, а по професия е специалист по човешки ресурси. Обича да работи с и за хората и вярва в теорията на „libre knowledge“- знанието трябва да е безплатно и споделено.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Съвети за ефективна комуникация

  • Мария Найденова

    Страхотна статия! Ако се прилага в практиката гарантирам от личен опит, че отношенията ви с околните, ще отидат на едно по – високо ниво, в което ще познавате хората, ще знаете на кого може да разчитате и за какво и на кого не. Усмихвайте се, за да привличате и сътворявате повече усмивки и добро настроение!:)