Как да сме успешни ?


За всеки е важно да успее в живота си. За успеха, обаче,  няма универсално определение. Той е комплексно чувство породено от събития в живота ни – събития, които за всеки са строго индивидуални. Най-общо успеха се свързва с идеята за мечтана кариера, добро заплащане, определен социален статус, определени материални придобивки, пътувания и безброй много други неща, които може да се обобщят с главната идея да живеем един по-добър живот.  За целта обаче е нужно да се потрудим и да работим усилено върху себе си, за да се превърнем в този успял човек, който ще промени живота си.

Nature-HD-wallpaper-1920x1200-93

  • На първо място промяната трябва да започне от вътре навън.

Айнщайн казва, че въображението е по-важно от реалните знания.  Ако си представите , че сте успелия човек от мечтите си, ако отделите няколко минути на ден да нарисувате идеите за живота в съзнанието си, ще сте много по-близо до успеха, който желаете и до идеята за човека, в когото искате да се превърнете. Колкото по-ясно си представите успеха – в детайли, било то материални или времеви, толкова по-лесно ще следвате целите си. И да, в това има логика и причина да е успешна практика за всеки. Нашия мозък възприема ограничено количество информация – едва около 2% от количеството информация около нас, и има „навика” да я филтрира и пречупва според възприятията ни за света, знанията и опита ни. Мислейки и представяйки си успеха, организирате мозъка си да мисли, да  търси и работи концентрирано за намиране на правилните възможности и подбиране на полезната информация. По този начин може тотално да промените мирогледа си за света около вас и да виждате шансове за успех там, където до сега не сте виждали такива. Затова, мечтайте смело, материализирайте идеите в ума си и усетете чувството да сте успели. Запомнете и използвайте това чувство като движеща  сила и мотивация в моментите , когато имате нужда от напомняне накъде сте тръгнали.

  • Но какво е успеха за вас ?

За да знаете къде отивате трябва да дадете определение на понятието „успех”. Има ли някой, който иска да се занимава с нещо, което му е крайно неприятно? –Не мисля така ! В такъв случай се запитайте ” Какво обичам да правя?” и „Какво е нещото, което ми носи удовлетворение в живота?„.  Отговорите на тези въпроси значително ще ви улеснят в дефиниране на идеите ви и на бъдещата ситуацията, в която бихте се почувствали успели. Тези отговори ще ви дадат цели, които ще придадат желаната стойност на живота ви. Определянето на конкретни цели ще постави ясните и измерими граници на успеха. Така лесно ще може да определите момента, в който според своята персонална дефиниция вече сте успял човек.

  • По пътя към успеха…

По пътя към успеха е особено важно да се опитате да гледате реално на нещата. Особено много ще ви помогне самокритиката. Имайте волята да признавате пред себе си  грешките си (да всеки греши J) и да не ги повтаряте за в бъдеще . От всичко, което се случва, може да се извлече полза или полезен урок за напред , затова бъдете един  уверен в себе си човек, който знае къде отива и който по пътя към успеха взима максимума от възможностите и ситуациите, които живота му предоставя.  Освен това бъдете любопитни, търсете и се интересувайте, подхранвайте интересите си, намерете си идол или история, която да ви служи за пример и мотивация. Вгледайте се в себе си. Коя е най-силното ви качество? Намерете го и концентрирано работете върху усъвършенстването му. Направете го своя най-силен актив. Наред с това осъзнайте какво ще ви е необходимо, за да стане успеха ви реалност. Какъв  опит ще ви е необходим ,какви знания и умения, какви контакти и най-важното колко време? Имайки тези неща предвид задължително си поставете крайни срокове – така ще се самодисциплинирате да действате и  да вземете живота си в ръце, а не да оставите нещата на случайността.

  • А сега действайте!

Скочете смело в това предизвикателство. Няма смисъл от отлагане. Започнете още днес. Направете си ясен план за това какво , кога и как трябва да се направи. Разбийте плана на малки задачки, лесни стъпки, които да следвате. Работете усилено всеки ден. Това понякога може да се окаже не много лесна задача. Често ежедневието и текущата реалност могат да ви повлияят обезкуражаващо и да ви отдалечат от идеята за успеха.  За улеснение, в такива ситуации, може да си намерите ментор, някой с повече опит и знания в сферата, в която желаете да се развивате, някой който вече е минал по вашия път и може да ви даде най-адекватните съвети. Менторът ще ви помага по пътя  към успеха, мотивирайки и показвайки ви правилната посока. Той , също така, може да ви  насочи към хора, с които споделяте общи интереси и с които да създадете добра мрежа от познати. Работата с ментор е и възможно най-лесния начин да си изготвите стратегия за работа и за справяне в трудни ситуации, вземайки съвети и знания от вече успял човек.

  • Бъдете смели!

Успелите хора мислят мащабно и действат мащабно. Не чакайте възможностите да се появят от някъде! Излезте от комфортната си зона и сами ги намерете. Провокирайте се като се поставяте в ситуации, които са нови за вас, дайте си шанс за направите нещо ново, да научите нещо ново и да разширите възможностите и опита си. За да успеете трябва да инвестирате в себе си, в кариерата си, в знанията и способностите си.  Всеки ден давайте максимума от себе си за справяне с проблемите, намиране на нови идеи , нова информация, нови възможности.

Несъмнено пътя към успеха е сложен, дълъг и труден процес, но в същото време това е едно вълнуващо приключение, в което ще опознаете себе си. Вие самите сте създателите на идеята за успех в живота ви, вие сте човека с очакванията към себе си, вашите мечти са крайната цел. Не разочаровайте себе си и бъдете още днес този успял човек.


About Рая

Казвам се Рая Милачкова, завършила съм Маркетинг в Русенски Университет „Ангел Кънчев” и имам дългогодишен опит в мениджмънта и продажбите. Мога да определя себе си като творец и мечтател по душа и пътешественик по съдба. Ще се радвам да споделя опита, идеите и ентусиазма си.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *