Бизнес етикет в 10 лесни стъпки


Рано или късно на всеки му се налага да навлезе в света на бизнеса, където  за да се чувстваш комфортно и да оставиш добро впечатление е нужно да знаеш основните правила на бизнес общуването. Естествено, както има различни култури в различните държави така и бизнес етикета си има своите особености спрямо региона и сферата на работа. Но има няколко общоприети ключови стъпки към успешното бизнес комуникиране.

  1. Първо впечатление

Винаги се изправяй, когато се здрависваш с някого. Изправената стойка налага присъствието ти. Самото ръкостискането е един от основните елементи на бизнес етикета. То не само показва, че си любезен, уверен и приятелски настроен, но и задава тона на бъдещите професионални отношения. А не на последно място в бизнес ситуация е много важно винаги се представяш с пълното си име.

  1. Не забравяй да благодариш

Независимо дали става дума за интервю за работа или бизнес среща добрите маниери винаги са на мода. По едно „Благодаря” в началото и в края на всяка среща е  начин да направиш правилното впечатление на отсрещната страна като демонстрираш любезност и внимание. Ще направиш добро впечатление и ако след бизнес среща изпратиш писмо  или имейл, с което да благодариш за отделеното време и евентуално запитване за последваща среща. Но като при всичко останало и не прекалявай с любезностите. Прекалената демонстрация на благодарност и многократното използване на думата „Благодаря” при разговор е знак за недостатъчна увереност и слабост.

  1. Не прекъсвай другите

Всеки има мнение и силна позиция и често в разгорещен разговор се случва да прекъснем отсрещната страна. По-добре се въздържай от подобни изяви на мнение. Неизслушването на останалите участници в разговора е грубо и невъзпитано, а и проява на неуважение. Запомни : Отстоявай позицията си, но не агресивно.

  1. Изключи телефона.

Никога не забравяй да изключиш мобилния си телефон. Когато си в среща се фокусирай основно върху нея. Не приемай обаждания, съобщения и не проверявай имейла си. Не само, че е неуважително към останалите участници в срещата, но е и изключително досадно J. Подобен вид прекъсвания за разговори по телефона могат и значително да удължат срещата поради загубата на концентрация от страна на участниците в нея.

  1. Винаги навреме!

Като стана дума за срещи изключително важно е да не закъсняваш. Всички сме заети ,но закъснението за среща в никакъв случай не е демонстрация на по-голяма заетост, а по-скоро на лошо планиране на времето. Отивайки навреме показваш уважение към времето на другите.

  1. Забранените теми

Преодолели сме много бизнес бариери и бизнес тона е значително по-мек в сравнение с преди, но политиката и религията все още си остават теми, които по правилата на бизнес етикета е за предпочитане да не се коментират. Остави на прага на офиса и запази професионалния тон.

  1. Провери преди да натиснеш „Изпрати”

Имейлите са основна форма на бизнес комуникация в днешно време. За това винаги проверявай имейла два пъти за правописни и пунктуационни грешки преди да натиснеш „Изпрати”. Също така препрочитай набързо написаното, за да се увериш ,че е логически свързано и с подходящ професионален тон. И без усмивчици моля J!

  1. За мъжете и жените

Основно правило: В бизнеса полове НЯМА, няма дами или кавалери, а само и единствено професионалисти. В тази връзка на бизнес среща или обяд няма нищо лошо да отвориш вратата на жена, но е неприемливо да помогнеш на жена със стола придърпвайки го джентълменски докато тя сяда. В бизнеса и мъжете и жените могат само да си дърпат столовете J. И двата пола имат и навик да сядат с кръстосани крака. Съжалявам, но и това се счита за неуместно и непрофесионално.

  1. Кой плаща сметката?

На бизнес обяд е прието домакинът или организаторът на събирането да плати сметката без значение дали говорим за мъж или жена. Основната идея е, че сте се събрали, за да обсъждате бизнес , а не да спорите над това, кой да плати обяда и бизнес етикета справедливо урежда подобни ситуации.

  1. Не съди другите

Всеки е уникален и по свой си начин се справя в различни ситуации. Ако не си съгласен с някого вместо да го критикуваш, опитай да погледнеш на нещата от неговата гледна точка. По този начин създаваш приятелска среда, избягваш конфликти и показваш уважение, а може и да откриеш нещо ново, което да работи и за теб.

Разбира се бизнес етикета има неписани правила и спазването им може да ти донесе единствено позитиви и да ти спести некомфортни ситуации. Сега обличай костюма, взимай добрите обноски и си готов за успехи в бизнес света.


About Рая

Казвам се Рая Милачкова, завършила съм Маркетинг в Русенски Университет „Ангел Кънчев” и имам дългогодишен опит в мениджмънта и продажбите. Мога да определя себе си като творец и мечтател по душа и пътешественик по съдба. Ще се радвам да споделя опита, идеите и ентусиазма си.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *